Dikilitaş'ta Yıkılan Çeşme Tartışması
Haberler Banner

Haberler

Tarih: 14 Mayıs 2022

Dikilitaş'ta Yıkılan Çeşme Tartışması

Beşiktaş Dikilitaş'ta bulunan Hamidiye Çeşmesi, arkasında kalan binanın kentsel dönüşüme girmesiyle birlikte izinsiz olarak yıkıldığı iddia edildi. Mahalle sakinleri çeşmenin yıkılmasına tepki gösterirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yasal sürecin başlatıldığını açıkladı. Beykent Üniversitesi'nden Anıt Koruma ve Bakım Uzmanı Doç. Dr. Gamze Kaymak Heinz, "Müteahhitlik belgesi alacak kişi koruma ile ilgili bir eğitim yapsın, önce onun belgesini alsın. Burada, bu çevrede yaşayan insanların hafızası yok edildi" diye konuştu.

Şantiye şefi Kaan Kürşat Kocaoğlu çeşmenin yıkımına ilişkin "Tescilli olan bir çeşme değildi. İnşaat bittikten sonra zaten biz bu çeşmenin daha güzelini yapıp mahallenin hizmetine sunacağız. İnşaat alanımızın içinde olduğu için yıkmak zorundaydık." diye konuştu.

Dikilitaş'ta 1926 yılından itibaren bulunan Hamidiye Çeşmesi, 1970'lerde yer değişikliği ile Hora Sokak'a taşındı. Hayırseverler tarafından yaptırılan ve yarım asırdır aynı yerde bulunan çeşme, arkasındaki binanın kentsel dönüşüme girmesiyle 17 Nisan'da izinsiz yıkıldı. Çeşmenin yıkılmasına, çevre sakinleri tepki gösterdi. Çeşmenin kendileri için tarihi değer taşıdığını söyleyen bölge halkı, yeniden yapılmasını istiyor. Yerinde şu an demir yığınlarının bulunduğu çeşmeye ilişkin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi izinsiz yapılan yıkımla ilgili gerekli yasal sürecin başlatıldığını açıkladı.

'MÜTEAHHİTLER KORUMA EĞİTİMİ ALSIN; ÇEVREDEKİLERİN HAFIZASI YOK EDİLDİ'

Beykent Üniversitesi'nden Anıt Koruma ve Bakım Uzmanı Doç. Dr. Gamze Kaymak Heinz, çeşmenin yıkılmasıyla çevredekilerin hafızasının silindiğini belirtirken, müteahhitlerin de koruma eğitimi almaları gerektiğini söyledi. Çeşmelerin kamusal alanın önemli bir parçası olduğunu belirten Heinz, "Halkın zaman içinde ona atfettiği bir değer vardır ve anıt kavramı bir değerdir. Birtakım kağıtlar üzerinde anıt olarak gözüküp gözükmemesi bir argüman olamaz. Bu toplumda bir koruma bilincinin yerleşmesi gerekiyor. Karar verici pozisyonda olan herkes bir koruma eğitiminden geçmeli. Bu işin içinde müteahhitler de var. Müteahhitlik belgesi alacak kişi koruma ile ilgili bir eğitim yapsın, önce onun belgesini alsın. Burada, bu çevrede yaşayan insanların hafızası yok edildi" diye konuştu.