Prof. Dr. Oğuz Makal'ın “Kayıp Sağlıkçılar” Belgesel Film Projesine Kültür ve Turizm Bakanlığından Destek
Haberler Banner

Haberler

Tarih: 13 Haziran 2024

Prof. Dr. Oğuz Makal'ın “Kayıp Sağlıkçılar” Belgesel Film Projesine Kültür ve Turizm Bakanlığından Destek

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünce sinema sektörüne destek amacıyla uzman bir kurulca yapılan 21 Mayıs 2024 günkü son değerlendirme toplantısında sinema alanında çalışmaları ile de tanınan İstanbul Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Makal “Kayıp Sağlıkçılar” belgesel film projesiyle yapım desteği almaya hak kazandı.

Geçtiğimiz yıllarda “Anadolu’nun Dahi Mühendisi El Cezeri, Fatih Döneminin Ünlü Hekim ve Cerrahı Sabuncuoğlu Şerafettin, İstanbul’da Bir Gizli Bahçe – Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi ve Suriye Mutfağı İstanbul’da” belgesel film projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Prof. Dr. Oğuz Makal yeni projesi ile alakalı şu ifadeleri kullandı:

"Çalışma alanım sinema tarih ve kuramı olmakla birlikte filmler de yapıyorum. Tıp tarihiyle ilgili de ünlü Türk hekim ve cerrahı Sabuncuoğlu Şerafettin üzerine de bir belgesel film yapmıştım. 174 başvuru arasından seçilen Kayıp Sağlıkçılar belgesel film projem,   1940 yılından başlayarak 21 bölgede açılan Köy Enstitülerinde sadece öğretmen  değil, sağlık elemanlarının da yetiştirilmesi uygulaması ile ilgili.   Çünkü o yıllarda köylere eğitim, kültür, tarım, yapı gibi alanlarla birlikte yeterli sağlık hizmetlerinin ulaştırılması, ülke kalkınması için de büyük önem taşıyan bir projeydi.   Enstitülerinden çıkan 1500'ü aşkın Köy Sağlık Memurunun sağlık sistemine girişiyle etkin olan sıtma, bebek ölümü ayrıca trahom vakaları hızla düşmüştür.  Bu belgesel film ile geçmişte sağlıklı bir toplum yaratmada önemli rolü olan Köy Sağlık Memurlarının yetiştirilmesi, uygulama ve sonuçları kamuoyuna ilk defa açıklanmış olacaktır."

2025 yılı içinde tamamlanacak Kayıp Sağlıkçılar belgesel filminin tıp ve sağlıkla ilgili kurum ve kuruluşlarda, televizyonlarda gösterimi planlanıyor.